so, ape citer ngan entry kali nih...ape food tech nih..hahaha tade laa..aku kan student, dan silibus aku sebagai student IK adalah food tech atau nama melayunye teknologi makanan... salah satu chapter lam subjek tuh adalah fermentasi.. itu je pon... huhu dah name fermentasi nih mesti laa aku buat something yang kene perap bole 2-3 hari kan..hohoho ape tuak?? bukan laaa =.='' arini umi dan saya telah melaksanakan misi menyediakan dessert atau pemanis mulut bagi orang yang nak kawen..kalo orang kat bandar biasanya having cupcake atau cokolat sbg dessert waktu majlis kawen..kat kampung2 nih org besenye buat tapai.. huhu korang ader?? >.<
okeh..korang kenal ke tapai nih?? ade banyak jenis tau..ade tapai ubi dan ade tapai beras..yang kami buat adalah tapai beras..huhu beras pulut yang sudah dikukus hendaklah disejukkan dan ditabur dengan ragi..ato nme sains sket "yis" hahaha :) pastu dibungkus lam daun getah atau daun pisang ikot suka korang..huhu bungkus leklok.. bru comei..hihihi
jadi ni laa rupenye :))
comei dak?? huhu tgk sape wat :P |
huhuhu berbesen tapai |
wahai tapai cepat laa masak~ |
*akhir kata..semoga pasangan yang akan kahwin nanti berbahagia sehingga akhir hayat :)) semoga ALLAH memberkati hidup anda..amin :))
No comments:
Post a Comment