Blogger Templates

::ready for take..camera roll..action!!::

Saturday, 22 December 2012

pintu kemana saja :)

pintu ke mana saja- doremon :P

uhukk..memandangkan konpem xde orang bace..bole laa aku merepek cam kerepek kat sini..muahahaha =.='' ..emm..kalaulah ade pintu ke mana saja...macam doremon kan best tuh :) bole laa jugak aku pegi jejalan ngan membe2..xdela berlaku pencemaran alam sangat...bukak pintu je sampai..xdela asap berkebuk kebuk....unless fogging utk nyamuk je..hahaha :P kalau laa ade pintu kemana saja...aku nak balik ke satu masa yang aku rindu sangat....waktu sekolah aku :) it's hell......but it's one hell of a place :D

 aku kene buli..ak menangis...aku kene kutuk sebab gemuk..orang cakap macam-macam untuk kenakan aku sebab aku gemuk..aku xde keyakinan langsung...ak still xde keyakinan sampai sekarang =.='' i blamed you guys for making me like this...hahahaktuiiiiii tapi aku rindu korang... sebab sebenarnya aku diberi pilihan untuk hidup dengan kata-kata korang atau just move on even with sticks and stones that may break my bones.... tapi aku pilih untuk percaya kutukan korang dan hidup camtu sampai sekarang....tapi aku rindu korang kat zaman sekolah...i'd do anything just to feel the exact feeling again :) plus bila da tua sket =.='' ni asenye paham kenapa korang buli aku..waktu tu xmatang =.='' hahaha lucu pulak...benci korang XP haha

tapi untuk gadis2 yang kat sisi aku yang bawak durian pegi kelas sambil wat muke innocent...bila ade dak laki tanye 'wei ko bau durian tak...sakit otak doe' puiii ko..durian bau wangi oke =.='' demand ar..hahaha (xsemua leh tahan bau durian) dan makan pas habis kelas...kite belah durian guna gunting je..hebat x aku? haha..dan gadis2 tu pergi lepas keputusan PMR..dan tinggal empat gadis yang selalu menemani aku :)
empat gadis yang selalu aku ingat :) the innocent trouble punya gadis :) aku ditemani tirah,izzati,ain dan izni :P
untuk mereka...priceless moment :P korang...

jom balik semula ke jalan tu :) jalan menemukan kau..aku..kita :) mengenang kembali waktu kain kita kaler biru atau hitam....baju kita putih atau biru :) ingat kembali kerusi biru dan pink :) meja yang dibalut bersih dengan pembalut hadiah 50 sen :) menutup semua lukisan dan jawapan untuk soalan exam :) ingat kembali waktu pmp yang memenatkan :) dan waktu pembelajaran matematik tambahan yang mengelirukan :) jom mengenang kembali zaman sekolah kita :)

Saturday, 15 December 2012

::pitch perfect on date::

assalamualaikum dan pagi :) telah selamat sampai dari kedah untuk cuti akhir semester setelah penat berpraktikal sampai masok perkampungan siam bagai =.='' uhhh hebakkkk hahaha oke mengundur balik masa dan jejak balik aktiviti aku bersama yang tersayang :) huuu haaa... aku pergi dating ritu...lebih kurang sebulan yang lepas..waktu exam final da habis...dating bersama minachi hahaha :P kakak aku...pergi tengok muvi..patotnya nak tengok jack frost and the rise of guardians tp cite tu keluar esoknya =.='' so buat keputusan utk tengok cite ni "PITCH PERFECT" tengok dari muke depan...aku konpem cite tu ntah pape..mesti banyak benda bukan-bukan =.='' hahahaha tak caye? tgk ni




pastu masuk dia punya dewan tu...penuh ngan lelaki...so lagi laa aku konpem cite tu ntah pape... =.='' smua lelaki...dah laa aku masuk lewat..seat kat depan...malu doe...oke laa belas belas minit je lewat... bila da stat tengok....hahahahaha menarik and awesome :) honestly this movie is outta mind awesome..tp tu aku laa...sebab jalan cite dia sangat menarik dan lagu-lagu lam cite dia tu mmg kinda superb choice :) oh lupe nak cakap cite dia is kinda glee movie..where in every song there's a story and where there's a story there's a song in it =.='' pendek kate cite ni cite menyanyi...hahaha ak try sinopsis sendiri laa cite ni oke




yang ni adalah barden bellas :) kumpulan watak utama yang terlalu tradisional dan tak de perubahan dan cukop strict..dan sini laa watak utama dia masuk (tp dia xminat nyanyi sebenarnya..dia minat mashup lagu je sbb tu dia mahir pilih lagu utk dimashup kan dan dia keje satu stesen radio kolej dan jumpa mamat sengal which..lepas ni aku cite...tp sbb kan dia menyanyi lam toilet dan ahli bellas dengar..dia disuruh masuk kelab acapellas bella tuh...so dia masuk dan masuk adalah untuk bertanding dan menang tp life is just so much more than just winning what :))


yang ni lak adalah pihak lawan dari kolej yang sama...nme : The Trebles which..mamat sengal yang keje skali tu masuk kumpulan ni...hahaha kumpulan ni best gila dan bekerjasama which sangat berbeza dari kumpulan bellas...dan cara dorang menanyi sangat harmoni dan dorang sangat trend :) sangat oh semmmmmmm tp mamat sengal tu ajar watak utama pasal saling memerlukan dan banyak pasal hidup dan utk ending cite....korang tengok sendri...tp cite ni ohsem yang sangat superb :)
"you pushed away everyone who try to help you" mamat tu pernah cakap kat watak utama tp aku lupe ayat betol cmne...tp lebih kurang laa...hahaha yang penting cite ni ohsem har har

antara lagu best lam cite ni adalah titanium, dia nyanyi lam bilik air :) david guetta hahaha asik melekat lam otak aku je :) cite yang oh sem...kalo minat dengar lagu dan suke lirik dan lupe nak mention cite ni penuh ngan lawak tanpa henti sangat best jangan lupe gi ushar soundtrek dia kat YOUTUBE jangan lupe tengok PITCH PERFECT :) 



Tuesday, 17 July 2012

::awak milik saya, hensem!::

      assalamualaikum dan selamat malam :) malam ni nak share berita gembira kot =.='' oh yeah..sekejap je serta pendek juga.. aku dah jatuh cinta :) insyaALLAH hanya dia cinta hati aku sekarang :) alhamdullillah jumpa jugak yang mengetuk pintu hati ni :) bercakap tentang rupa? ya ALLAH, sesungguhnya kau telah hadirkan dia bagi aku dalam rupa yang sangat-sangat hensem dan sangat menarik hati aku :) dan sesungguhnya dia milik aku :D haha korang bole? =.='' ayat poyo tahap ape ntah haha >.<
       ye, dulu..aku mengimpikan yang lain..yang lebih hebat dan out of my league tapi ALLAH pertemukan aku dengan dia :) dia baik :) dia hensem :)) double smile tuh dan dia jugak PURPLE hahahaha :D dia lah milik saya Encik putih dengan cover purple :) dialah Encik Ace :) ye...tak beli S2 sebab banyak priority lain :)


"ada mungkin bagi kamu untuk menyukai sesuatu sedangkan ia membawa keburukan bagi kamu dan ada mungkin bagi kamu untuk membenci sesuatu sedangkan ia membawa kebaikan kepada kamu, dan ALLAH mengetahui tentangnya dan tidak pula kamu"
opkos laa gambo ni download je... aku punye lagi hensem =.='' encik purple tuh!
maka..ALLAH lebih mengetahui tentang kenapa saya memilih Encik hensem saya :)




*what do you think i'm talkin bout? haha it's my first own handphone with my own money hunny :D

Friday, 25 May 2012

::seronok zaman budak::

     assalamualaikum dan tengahari~ oke da habis pon cerita pendek yang ta bape nak pendek tuh.. jadi skunk nak tulis balik pasal something yang membawa aku ke zaman kanak-kanak balik :).. zaman budak-budak paling best kan...kite buat semua bende dan alami semua bende dan ta rase takut pon..ape yang kite buat..kite akan ase seronok..main polis and thief laa.. main bola beracun laa..main bola kaki tiga laa.. main kejar-kejar laa.. main "nusut" semunyik-sumunyik :D haha macam-macam la..seronok kan :) pastu zaman-zaman waktu budak dulu mane pemes sangat psp,x-box, bagai nih.. kalo snek ringan? mane laa kenal mcD,kepci, domino,pizza hut bagai.. tapi itula yg membezakan kita dengan budak-budak sekarang :) mungkin dorang maju kehadapan..mungkin kite yg kampung..tapi ape-ape pon..aku masih rindu semua bende pasal zaman kanak-kanak dulu...
 ingat tak korang kepada bende nih? aku suka sangat..kalo makan sebijik dua mane cukop..tambah-tambah plastik dia kite leh makan...waaa seronok. :) ini namenye gula-gula udang :) plastik banyak kaler...tp semua ase same je ahaha :))
yang ni mesti korang ingat-ingat lupa kan... sedapp ouhhh gula-gula arnab "mr white rabbit" ni gula-gula susu yang melekat kat celah gigi kalo korang makan..pon ade plastik yg cair dalam mulut gak..rindu nye..lame da ta jumpa gula-gula nih >.<


haha yang ni mesti ingat agi kan... skunk masih ade agi yg ni tapi mahal siottt da skunk.. =.='' ade banyak perisa kan..ade kopi,rose,kelapa,cokolat, ape lagi..tapi peberet aku adalah rose ngan kopi.. sodap..bentuk dia bulat besar..cam bijik obat tapi obat yang sodap huhuhuu :)


banyak agi nak tulis tapi hari ni nak ingat pasal gula-gula je... dalam tiga ni..peberet aku adalah yang "mr white rabbit" tuh..dulu aku panggil gula-gula panda.. ta persan lak arnab sebenarnya..haha rindu nye.. kat mase silam :)

Sunday, 20 May 2012

::seindah-indah bulan::

     assalamualaikum dan pepagi korang~ hehehe pagi ini bersamaan dengan 21 mei, isnin..juga bersamaan dengan hari last bulan jamadilakhir dalam kalendar islam :)) maksudnya disini..22 MEI ialah 1 REJAB.. hurmm,, sekejap je kan..da masuk bulan rejab pastu syaaban pastu masuk bulan ramadhan balik..insyaALLAH kalau panjang umur,, huhu sama lah dengan kehidupan..sedar tak sedar sem depan da masuk sem 3.. ase cam semalam baru masuk kskb ngan muke innocent :3 hahaha..ase cam semalam baru kene buli waktu orientasi..tibe-tibe da habis setaon duk kat sane.. :) oke..tu bukan niat utama menulis belog pagi ni :P 
      oke sebenarnya nak menceritakan kelebihan bulan rejab siket sebenarnya..memandangkan saye pon tengah berpuasa sunat..huhuhu jadi tak salah nak share sebab kite sentiasa belajar untuk mengetahui..bukan ke? haha :)
oke biasanya kalo dengar bulan rejab je..mesti ramai yang cakap elok puasa sunat kan..memang pon! haha tapi tahu tak kelebihan kita dapat sekiranya menjalankan ibadah sunat tersebut? huhu jom nak share siket~
 1.  puasa sehari di bulan rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus), sekiranya dua hari maka dilipatgandakan pahalanya :)
2.puasa tiga hari di bulan rejab,dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan)
3. puasa empat hari di bulan ini pula diafiatkan daripada bala, penyakit-penyakit besar dan fitnah dajjal pada hari kiamat
4. puasa lima hari di bulan rejab akan diselamatkan daripada azab kubur, puasa enam hari maka keluarlah cahaya dari kubur anda
5. puasa tujuh hari di bulan rejab maka ditutup daripada tujuh pintu neraka
6. puasa lapan hari di bulan rejab maka dibuka baginya lapan pintu syurga
7. puasa sembilan hari di bulan rejab maka keluar dari kuburnya lalu mengucap dua kalimah syahadah, maka tidak ditolak dia dari memasuki syurga
8. puasa sepuluh hari di bulan rejab maka dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas titian siratulmustaqim di hari kiamat


hurm..hebat bukan bulan rejab..and it only takes you to be patient.. jika diukur..ganjaran yang terlalu besar untuk sesuatu yang kita lebih daripada mampu untuk melaksanakannya..maka tak salah untuk beramal lebih sedikit..kerana kita mendapat sesuatu sebagai ganjaran..insyaALLAH...



"sabda Rasullullah s.a.w: bulan REJAB ialah bulan ALLAH, bulan SYAABAN ialah bulanku dan bulan RAMADHAN ialah bulan umatku"

Saturday, 19 May 2012

:: jangan carik pasal :)) ::

        assalamualaikum dan tegahari :)) weeee dah nmenye cuti dan dok kat umah ni...makan xbenti aje.. mulut asik menyumbat segala makanan yg bole... :(( gemokkk la saye nanti =.=''
         oke..entri kali ni..under jangan carik pasal..haha tahu ke maksud seseorang bila mereka cakap bende ni? jujur cakap..bile saye laa yang ucapkan bende ni..i meant it..no doubt.. fahamilah mereka bila mereka cakap bende ni.. sebab bila ayat ni terkeluar dari mulut seseorang itu... ini bermakna anda telah melebihi batas dan limit dia untuk bersabar dengan karenah anda.. perlu diakui.. sikap manusia..kadang-kadang penat nak ikut.. kadang-kadang melampau..kadang-kadang cam mintak sepak je.. tapi itulah sebabnya manusia itu dijadikan sebagai manusia.. mereka akan jadi ujian dan akan diuji antara satu sama lain..
       mungkin..niat untuk bergurau...mungkin juga anda nak stand kan pendapat anda... tapi.. anda kena faham.. jika anda mempunyai pendapat..tak bermakna orng tu tade pendapat juga... jika anda nak bergurau..anda salah tempat dan masa.. tak boleh je terus-terusan mengatakan apa yang anda buat adalah tepat dan menguar-uarkan hal tersebut semata-mata meraih sokongan orang lain dan betapa nak menunjukkan bahawa mangsa tu salah yang sangat-sangat..maka logik laa kalau mangsa tu cakap "jangan carik pasal" " saya bersabar selagi boleh...jangan cuba naikkan kemarahan saya" cuba dan renung apa yang anda buat..apa yang anda fikir..tak salah untuk berunding >.<



cuba letakkan diri anda di tempat dia... kenapa dia wat cmtu... faham laa skit :)
_hurmm.. saya ta rase nak marah kat awak..tapi betul la ni..jangan carik pasal dengan saya_ sebabnye kan...
sebabnye seyezli...saya memang tahu the 28 dangerous words demmmm :)) hahaha

Saturday, 14 April 2012

::selepas jejaka..ini laa dia::

    assalamualaikum dan selamat tengahari..mood lam studi + main2 so terhasil laa belog...xreleven pon kan?? huhuhu  oke..entry kali ni..tajuk yang agak wowww..tatau nak kata apa...haha yelaaa.. selepas jejaka..ini laa yang menarik minat saya..huhuhu kain tudung bawal 2 and 3 tones.. hihihii sangat lawa dan sangat striking.. mencuri perhatian :) sebab tuu laa nak wat entry sal ni huhuhuu..
      oke2.. sebab daa lame xsurvey kain tudung.. jadi ta kisah laa pasal style terbaru..bole kate agak ketinggalan laa jugak sebab dah tak amek tahu..tibe-tibe nampak ramai pelatih kskb pakai tudung ni.. esp kawan saya yang bernama pana... sekali tertengok terus jatuh hati sebab kain tudung tuu agak unik dan pelik.. warna kain tudung yang makin gelap di bahagian bawah boleh matching ngan baju..warna yang cerah bahagian atas bole wat nampak comeii... so kain tudung ni memang unik sesangat...suka giler laa :))
     jadi misi cuti akhir sem kali ni...lepas abis attachment... terus serbu pasar besar siti khadijah..nak survey kain tudung ni banyak-banyak..tak kisah laa waktu saya baru nak stat pakai orang lain dah jumpe style baru pon..sebab kain tudung ni memang menarik yag teramat..huhuhu :) 
dah kaler cam pelangi lakkkk..eiiii xsabar nak beli

hahaha cewahhh pana..tengok sape tuhhhh :) lawa kan kain tudung ni

suka laaa kain tudung ni :) pana ensem laa dak tuh :)
 hehehe jadi lepas ni...saya nak pegi crik warna peveret saya dulu hik3 :)     
purple..purple..purple..lawa2 :)
dengan warna ni..lawa kan huhuhu :)
jadi lawa cam dia...hihihii lawa kan wane pinki sweet ni..huhuhu nak beli..nak beli
meskipon orang sekarang suka pakai shawl ngan tudung segera..well...kedua-dua bende tuu xleh masuk ngan saya..haha entah laa muka bulat sangat kot..pakai shawl nmpak lawak..bukan lawa... pakai tudung segera nampak cam makcik mak cik..huhu jadi stick to bawal is the best way for me ... hehehe saya kan minah bawal die hard..hohoho :)
die hard tuhhhhh..hahaha :)
p/s: pana sayang..terima kasih bagi guna gamba ang..sayang ang lebih la :)

Friday, 13 April 2012

:: saya ok ::

     assalamualaikum dan selamat petang yang dah nak masuk maghrib... huhuhu petang ni... ade doa untuk adik beradik tak rasmi yang tercinta.. kak ngah tahu kamu semua tengah gembira..diulangi, GEMBIRA.. maka ade laa efek-efek bunga sakura berguguran di belakang kamu semua... doa kak ngah:
1.semoga kamu sentiasa dilindungi dan diberkati oleh ALLAH s.w.t
2.semoga kamu akan menjadi insan yang gembira dan tidak disakiti
3.semoga kamu sentiasa bersyukur dengan insan yang setia menemani :)
amin...insyaALLAH.. kak ngah ok :) putera kak ngah mmg slow mow sket... ta tahu laa sedang dok kat ne sekarang..tengah cari kak ngah kot... insyaALLAH putera kak ngah akan munculkan diri soon... huhuhu >.<
alololo korang semua ni comelllll laa :))

bek bek ye adek2 :) dan kak long :)

Friday, 30 March 2012

::hadirnya sahabat untukmu::

   assalamualaikum dan selamat pagi :)) pepagi bute dah angim menulis belog..waaaaa hebatlah! (ce bawak2 study kimia organik ke pagi-pagi ni..baru berfaedah!) hehehe tapi menulis belog pon berfaedah jugak perr..boleh hilangkan stress..hihihi. oke entry di pagi yang sunyi ini adalah bertajuk "hadirnya sahabat untukmu".
   huhuhuhu bese laa tu..hakikat yang betol..tade sape boleh mengharungi semua bende tanpa tempat bergantung.. sebab tu akan hadirnya seorang sahabat, seorang teman, seorang rakan seperjuangan untuk menemanimu dalam menempuhi dugaan hidup.. untungkan? maka ALHAMDULLILLAH sebab ALLAH s.w.t hadirkan kamu seorang sahabat.
   pun begitu, in my case...hadirnya tiga orang sahabat yang sangat penting yang telah menjadikan diri mereka apart of myself,my sisters yang tak rasmi.. >.< ada kak long, achik dan adik bongsu hahaha walaupun umur kami sama =.='' hahahaha still excited tuh! hihihi terima kasih sebab hadir dalam hidup angah kamu ni :)
     nak dijadikan side story yang pendek..haritu, adik bongsu kami telah melanja kami semua makan pizza...hihihihi suke suke suke :) sebab dia dapat something-something yang baginya nak disharekan...maka dia melanja laa kami semua..seronok.... dapat makan pizza lagi huhhu :) sayang adik lebih sket laaa. >.<
inilah adik kami, amieza,mija hahaha :)

fokus tuh makan free.. hahahaha :) kak long kami

ye..makan pizza...kene pokus sampai muncung mulut2 :P
 pun begitu..achik tade lam gambar ni sebab dia yang tengah amek gambar..hihihi :( tape2 next time kite posing sakan ye :)    "ya ALLAH terima kasih kerana menghadirkan aku rakan seperjuangan dan tempat untuk ku pinjam bahu"

Wednesday, 28 March 2012

::doa kepadaMU::

 jika aku berdoa untuk kepentingan maka doaku adalah untuk kedua ibu bapaku
doaku untuk abang serta kakak aku
doaku untuk kejayaan aku
doaku untuk kejayaan sahabat2 yang menemani perjuangan denganku
doaku untuk menemui seseorang yang bakal menemaniku
doaku untuk seseorang insan yang menyanyangiku
doaku untuk mereka yang bersimpati padaku
doaku untuk mereka yang menyayangiku
doaku untuk insan yang akan mencintaiku
doaku untuk terus mencintaiMU :))
cinta kepada ALLAH :)

Tuesday, 27 March 2012

::T.A.M.A.T::

 assalamualaikum dan selamat malam :)) malam ni indah kan?? seyez doe..hihihi one of the main reason is because UPS is finally over..alhamdullillah.. 


    ya ALLAH terima kasih kerana berikanku peluang untuk mengakhiri UPS dengan sebaik-baiknya meskipun tidaklah sehebat mana itulah usahaku..itulah tawakkal aku terhadapmu. :))

Sunday, 25 March 2012

:siapa aku dihadapanMU?::

     assalamualaikum dan selamat malam :)), hurmmmm tibe2 ase cam nak menulis entry baru..hihi >.< tapi nak dijadikan cerita..esok exam UPS (ujian pertengahan semester) malam ni sesuka ati je feeling nak menulis hohoho. kebelakangan ni..hati ta sihat.. selalu sakit..dan selalu pedih tapi tapelaa =.='' huhuhu insyaALLAH dia akan pulih balik.
     berbalik kepada entry malam ni... entry malam ni pon berkisarkan tentang hati..tambah-tambah dimusim exam ni... hati ni selalu ase hilang tempat bergantung sedangkan pada hakikatnya DIA selalu ada... waktu-waktu terdesak macam ni laa tibe-tibe baru terdetik nak mintak tolong pada DIA.. hinanya... kite selalu je tak puas ati ngan ape yang kite dapat dan selalu lupa untuk bersyukur... time senang ati ni selalu melupakan yang MAHA ESA.. kenapa? dan bila tiba masa yang perlu tempat untuk bergantung dan memohon tiba-tiba teringat kat DIA.. baru laa time ni hati ni terdetik untuk memohon dan meminta bantuan daripadaNYA.. kenapa sangat hina?
     ya ALLAH siapalah aku dihadapanMU? manusia yang paling hina di atas muka bumi.. aku sering melupakanMU dan sering mengabaikanMU tatkala kesenangan..tapi bila tiba masa memohon bantuan.. ENGKAU lah yang pertama dicari-cari..ampunilah diri ini ya ALLAH. hati ini selalu merasakan yang ENGKAU selalu dekat tapi pada hakikatnya hati ini makin jauh dariMU ya ALLAH....


ya ALLAH lindungi lah hati ini dari kemungkaran amin...


dan tuhanmu berfirman "berdoalah kamu kepada-KU nescaya akan-KU perkenankan doamu itu"
selamat menjawab UPS esok..insyaALLAH :))
sesungguhnya ALLAH MAHA PENGAMPUN

"bersyukur dan sentiasa mengingati"

Friday, 9 March 2012

::minit terakhir?::

         assalamualaikum dan selamat pagi..huhuhu >.< ourmmm..hahahaha =.='' xhau ape nak cakap memandangkan hari ni dah genap seminggu cuti mid sem akhirnya berakhir :( dingin sesangat pagi ni... sebab beberapa jam lagi aku akan bertolak membawa diri pulang ke pangkal jalan kolej sains kesihatan bersekutu sungai buloh selangor.. hurmmmmm.. :( tape laa demi mencapai impian... jom laa kite pegi menuntut ilmu :) okeh bertarikh 10/3 aku akan menulis entry minit terakhir kat rumah sebelom berangkat pergi hihhi :) macam jaoh je kan..huhuk yela.. nak lerr aku tulis entry nih sbb bile daa balik kolej mesti lambat nye aku nak update belog nih...muahahah :)) amek kesempatan secukopnya..huahua
          sbb semalam dah kire last dok kat rumah..abah ngan umi ajak pi jejalan..huhu pastu umi belanja.. umi belanja cadbury.. hahaha awal2 nak amek yang sepapan cadbury yang saiz sederhana tuh.. =.='' tapi ase cam xsempat nak habiskan... hohoho >.< pastu terus amek saiz kecik.. huhu pagi2 bute dah makan cadbury... 2 jam seterosnya habeskan masa kat toilet =.='' hahaha 
      tapi..terima kasih umi... sebab umi... orang leh makan cadbury balik... dah dekat setaon xmakan coklat cadbury..hik3 (seyez laaa...mmg dah lame xmkn cadbury) sayang umi lebih laaa :))
suke makan cadbury <3 

hihihi tenkiu umi :))

Thursday, 8 March 2012

::hey..ni food tech taw!::

            assalamualaikum dan selamat malam korang semua...huhhhhhhhh sebenarnya masih kepenatan ni... baru je sudah jadi orang gaji umi tercinta tapi xpelaa... mmg anak kesayangan..huhu so tak kisah laa kalo umi nak suh wat keje...banyak2 pon xpe...sebab orang bukan salu balik umah.mesti umi ase penat kan?? huhu >.< tapi tidak hari nih! hohoho orang ade..on your command! hahaha
            so, ape citer ngan entry kali nih...ape food tech nih..hahaha tade laa..aku kan student, dan silibus aku sebagai student IK adalah food tech atau nama melayunye teknologi makanan... salah satu chapter lam subjek tuh adalah fermentasi.. itu je pon... huhu dah name fermentasi nih mesti laa aku buat something yang kene perap bole 2-3 hari kan..hohoho ape tuak?? bukan laaa =.='' arini umi dan saya telah melaksanakan misi menyediakan dessert atau pemanis mulut bagi orang yang nak kawen..kalo orang kat bandar biasanya having cupcake atau cokolat sbg dessert waktu majlis kawen..kat kampung2 nih org besenye buat tapai.. huhu korang ader?? >.<
           okeh..korang kenal ke tapai nih?? ade banyak jenis tau..ade tapai ubi dan ade tapai beras..yang kami buat adalah tapai beras..huhu beras pulut yang sudah dikukus hendaklah disejukkan dan ditabur dengan ragi..ato nme sains sket "yis" hahaha :) pastu dibungkus lam daun getah atau daun pisang ikot suka korang..huhu bungkus leklok.. bru comei..hihihi
          jadi ni laa rupenye :))
comei dak?? huhu tgk sape wat :P

huhuhu berbesen tapai

wahai tapai cepat laa masak~


     huhuhu sebenarnya tapai pesanan orang nih tade laa banyak pon..lgpon umi pon xlarat nak wat banyak..kih3 ade laaa lam tiga besen aku bungkus tadi...seronok bungkus bende ni.. bole wat kite hanyut...hihihi

*akhir kata..semoga pasangan yang akan kahwin nanti berbahagia sehingga akhir hayat :)) semoga ALLAH memberkati hidup anda..amin :))

Tuesday, 6 March 2012

::menunggu putera idaman hati::

             assalamualaikum dan selamat pagi~~ harap pagi-pagi ni korang dah bangun dah sarapan dan yang paling penting tuh...harapnye korang dah mandi lerrr..mandi adalah bagus untuk kesihatan..huh..ape? aku?? hahaha =.='' errr... emmm xpela..huhu berbicara tentang entry kali ni..huhu 'menunggu putera idaman' haiiiii putera negara mane laa pulak aku suke ni..entah2 dapat putera uganda satgi...haha merana~ hahaha >.<  tade laa saje je nak menulis kat belog pasal ni sebab kebelakangan ni ramai yang tanya aku.. "daa ade pakwe ke?" "echa, ko daa ada bopren kan?" "dah masok kolej ni mesti ramai peminat kan?" huh?? =.='' kalo lawa cam ainan tasneem logik gak nak ader ramai peminat...hahaha :P in your dream ecah~~ huhu
            tapi, aku senyap jela...nak cakap ape lagi kan dah memang terang lagi bersuluh...nak tambah lampu suluh pon boleh..aku memang xde peminat, mahupun boipren, mahupun kekasih hati.. memang ade yang aku suke tapi terlalu besar laa harapan aku nak dilaksanakan..tapi sebenarnya aku tade laa kisah sangat pun seandainya aku xpernah bercinta di zaman kolej sebagaimana aku lakukan di zaman sekolah..ok je... still breathing well xde pakwe pon :)) tapi untuk korang yang ade.. tuu kire untung laa kan :)) ade orang amek berat..huhu..tapi bagi sape-sape yang berada di posisi same cam aku.. sila dengar menda ni :))
           "jangan risau, putera kite xsampai lagi... sebab putera kite mungkin xpakai Lamborghini atau BMW tapi mungkin dia tengah berjalan-jalan mencari kite.. putera kite mungkin xnampak kite sebab putera kite mungkin lupe nak pakai spek..atau xde teropong nak tgk kite..sebab tuu kite mgkin invisible sekejap..huhu >.< tapi...nanti bile putera kite dah jumpe kite..dah nampak kite... time tuh.. mgkin putera kite dah suke kat kite je..hohoho <3"
         hahahaha ade geli tak bace entry nih?? hahaha jangan sengih sensorang sudah :)) so untuk anda yang single-single kat luar..jangan risau jodoh pertemuan di tangan ALLAH s.w.t tapi xbermakna kite xboleh mencuba sebab dah ditulis kite pon kene berusaha~~~ ^..^


tunggu laa putera korang antor balik kasut kaca tuh >.<




dan moga putera idaman korang tuu..satu hari nanti suami yang sah :))


*cium katak banyak-banyak sket..**ciummmmm**  

Sunday, 4 March 2012

::ehem..saya jatuh cinta dengan niat::

         assalamualaikum dan selamat petang semua~~ yup mostly anda semua tgh tido sekarang kan~~ ye..terutama member2 yang tengah syok bercuti tuh.. (jangan dok membuta je..exam nak dekat nih) huhuhuhu :))
ermmm...ape tajuk entry nih?? semacam je... hahaha menarik tak?? tajuk ni cam misteri giler... tapi nak bercerita tentang perihal lain tapi adela kaitannyer..huhuhu kalo xde...wallahualam lerr :)) hihihi
              pernah tak anda jatuh cinta?? atau diluahkan cinta oleh sape-sape?? waaaaa untunglaaa dah ade yang sayang huhuhu.. didoakan semoga cintanya berkekalan untuk anda :)) maka nak diceritakan dan disharekan disini bahawa cinta yang hadir untuk anda adalah anugerah dari ALLAH s.w.t.. tapi untuk bercinta bukan lerr senang cam korang pikirkan.. bile dah jatuh hati tuh..bukan lerr senang2 nak tros milik..hihihi kene laa tahu yang jika anda jatuh cinta kepada seseorang esp perempuan..anda kene berniat untuk berkahwin dan memilinya...jika tidak maka..haram :)) insyaALLAH pakwe anda berniat untuk memilki anda okeh hahahaha :D risau lak hik3
              seandainya...seandainya anda jatuh cinta kepada seorang lelaki/ wanita.. ketahuilah korang yang semua bende yang berlaku adalah atas kehendakNya dan kerana DIA tahu apa yang ada di hati kamu.. maka, bersyukurlah kamu sekiranya kamu telah jatuh cinta kepada orang yang betol-betol mencintai anda dengan niat untuk MENGAHWINI dan MENIKAHI anda supaya halal di dunia dan akhirat~ sebelum tuh..semoga anda jatuh cinta kepada seseorang kerana ALLAH, supaya anda sentiasa berbahagia :)))




weeeeeeeeeeeeeeeeeee :PPPPPP *saper nak kawen :))
moga sentiasa kekal ruang cinta untuk ALLAH s.w.t




huhuhuuhu :))
pada pendapat barat mengatakan bahawa cinta itu adalah sesuatu yang berakhir dengan perkahwinan

sementara itu, pada pandangan islam mengatakan bahawa cinta itu adalah sesuatu yang bermula dengan perkahwinan.. >.<

Saturday, 25 February 2012

::jangan jadi kejam::

  assalamulaikum dan selamat pagi~~~ ceria2kan harimu okey..cmtu la..hidup mesti laa kene hepi baru kuat..tapi betol ke asal hepi je jadi kuat?? aku pon xsure sebab aku pon selalu persoalkan tentang tuh..so berbicara tentang entry aku kali ni.. jangan jadi kejam?? sape yang kejam?? sape yang dah buat salah?? hahaha xdela..xde kejam ape pon..cuma lebih kepada cerita emosi yang tertekan..huhuhu :))
  jom bercerita tentang hati dan perasaan sorang manusia..buli..tapi perkataan tu kurang tepat sebab buli2 ni dikira kes yang ganas..muahahahaha ermm..psiko mental..bolela..psiko mental terhadap orang yang fizikalnya yang tidak menarik...in other words gemok laa tuh :) hihi tahuke korang yang jika korang persoalkan tentang rupa paras mereka..agak2 nya cmne perasaan mereka? mungkin kebanyakan mereka akan gelak sambil cakap "ko jeles je lebih" "badan aku..sukati la" atau mungkin orang tuh..akan senyum je :)) sebab in case takot dia bukak mulut...merana korang nanti..muahahahaha..
  sejujurnya..meh aku bgtahu..mereka terluka..even dengan soklan yang xseberapa pon mereka tetap akan terluka..aku tahu sebab aku pon pernah dan masih merasa..tahuke korang yang mereka tuh akan terseksa dengan pertanyaan tuh? tahuke korang kalo die senyum je sebab hati dia da sakit sangat2?? tahuke korang yang dia sanggu wat ape je untuk korang xpersoalkan ttg siape dia?? tahu ke korang yang dorang nih..sentiasa tengok orang yang kurus..dan berharap mereka pon cmtuh? so jangan jadi kejam.. mereka mungkin xsempurna tapi mereka bersyukur dengan nikmat ALLAH s.w.t.. mereka cuba untuk tidak persoalkan kenapa mereka cmtu..seandainya korang xpersoalkan dulu kenapa mereka cmtuh....
dengan izin ALLAH.. korang insyaALLAH bukan salah sorang antara mereka yang "jadi kejam"
dari Abu Hurairah r.a katanya::nabi s.a.w bersabda " sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada rupa dan hartamu, tetapi ALLAH melihat kepada hati dan amalmu"

Saturday, 11 February 2012

::insan bernama lelaki::

 assalamualaikum dan selamat pagi~ pepagi bute ni ase cam nak menulis belog laa plak..saje je isi mase lapang..hehe :)) >.< so..korang, yang wanita-wanita seluruh dunia..mahupun gadis-gadis comel mesti pernah kenal insan bernama lelaki ni kan?? mesti suka kat mereka kan?? mestilaa.. mereka kan lelaki..kaum adam.. mereka lahh insan yang menrik perhatian kaum hawa..yang macho..macho ker?? yelaa kot.. jangan bajet "macho" sudaa.. haha.. so, lelaki..? apa yang ade pade mereka?? kenapa kita boleh tertarik dengan certain-certain insan ini? (kalo tertarik kat lelaki itu da memang lumrah alam laa kan) tetapi..kenapa insan-insan terpilih menarik hati kaum hawa yang tertentu? hebat sangat ke mereka sampai hati kecil kaum hawa tertarik kat mereka?? mungkin laa kot.. banyak bende bole buat si gadis suka kat insan lelaki ni..
       mungkin kerana kehensemannya : "ya allah indah sungguh ciptaan kau" - ayat kawan aku tiap kali dia tengok lelaki yang hensem haha
        adakah mungkin kerana sifat peribadinya?? : "sejokkkk ati tengok dia pegi surau..terharu sangat-sangat" -ayat kawan ag sorang lagi terhadap insan lelaki yang dia suka
        mungkin juga senyumannya? : "nak sangat tengok dia senyum sebab senyuman dia nmpak ikhlas" -itu aku hahaha gatalll
         atau mungkin kerana kebaikan pada dirinya : "ermm,...biar sy tolong la..awak nmpak cam xcukup tgn da tuh" -ayat seorang lelaki
     mungkin kerana hal-hal minor seperti ni la yang menyebabkan hati kecik milik kaum hawa tertarik dan jatuh hati terhadap insan-insan bernama lelaki ni.. hebat kan mereka? simple things,big effect.. sebab itu laa mereka menjadi kaum adam.. dan kita pula kaum hawa.. tapi entry ni dari sudut seorang gadis terhadap seorang lelaki..ada mungkin bila enrty ni diceritakan dari sudut seorang lelaki terhadap seorang gadis..kaum hawa juga sama hebatnya kerana sudah termaktub yang kaum adam akan tertarik kepada kaum hawa dan sebaliknya.
     apa-apa pun, aku harap saat-saat anda jatuh cinta, cintailah seseorang tersebut kerana ALLAH dan rasulullah dan beringatlah..di saat kamu jatuh cinta juga syaitan durjana akan mencuba menodai segumpal darah yang bernama hati..jadi, cintailah ALLAH,RASUL dan agama yang ada pada insan tersebut-amin-











"aku cinta padamu kerana agama yang ada padamu

jika kau hilangkan agama yang ada padamu..
maka hilanglah cintaku terhadapmu"








                                       "ya allah, jika aku jatuh cinta,
                                         cintakanlah aku pada seseorang
                                         yang melabuhkan cintanya pada-MU
                                   agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-MU"